Nasz Zespół

Madzia Gruszka
mgr Wychowania Fizycznego

Prezes Zarządu Fundacji

Od 2007 roku asystent na Wydziale Wychowania Fizycznego Uniwersytetu Rzeszowskiego , a od 2011 pracownik dydaktyczny na Wydziale Medycznym w Instytucie Fizjoterapii.

W kwietniu 2010 otworzyła przewód doktorski w Zamiejscowym Wydziale Kultury Fizycznejw Gorzowie Wlkp.

Specjalizuje się w tematyce turystyki dzieci i młodzieży, wychowania fizycznego specjalnego oraz kształcenia ruchowego i metodyki nauczania ruchu.

Autorka publikacji z zakresu kultury fizycznej, w tym także dotyczących hipoterapii.

( „Zastosowanie hipoterapii w leczeniu dzieci z porażeniem mózgowym”. Przegląd Naukowy Kultury Fizycznej Uniwersytetu Rzeszowskiego.)

W latach 2009- 2011 członek kadry uniwersyteckich obozów jeździeckich z elementami hipoterapii dla studentów niepełnosprawnych.

W trakcie studiów i pracy zawodowej zdobyła następujące uprawnienia:

• 2004 – Instruktor dyscypliny sportu Lekka Atletyka
  • Młodszy ratownik WOPR
  • 2006 – Sędzia w skokach przez przeszkody kl. III
  • 2007- Instruktor rekreacji ruchowej ze specjalnością jazda konna.
  • ( w latach 2008- 2010 instruktor w ośrodku jazdy konnej i hipoterapii „Equistro” Wierzawice)

Rafał Pirga

Rafał PirgaObecnie fundacja na stałe współpracuje z wykwalifikowanym instruktorem panem Rafałem Pirga, który posiada duże doświadczenie w prowadzeniu zajęć z osobami niepełnosprawnymi. Uprawnienia instruktora rekreacyjnej jazdy konnej uzyskał w 2004 roku.  W 2006 roku ukończył kurs instruktora hipoterapii w Polskim Towarzystwie Hipoterapii w Krakowie. W 2010 roku ukończył kurs instruktora sportu – specjalizacja jazda konna. Pracuje z końmi od 10 lat. Obecnie obok zajęć z hipoterapii prowadzi zajęcia jazdy sportowej i rekreacyjnej.