Projekt „Koń jest dobry na wszystko”

Organizacja zajęć hipoterapeutycznych

Organizowana trzema metodami: fizjoterapia na koniu, psychopedagogiczna jazda konna i terapia z koniem.
Osiągnięcie zamierzonego celu zostało w pełni zrealizowane poprzez:
Organizowanie zajęć terapeutycznych i rehabilitacyjnych w zakresie hipoterapii osobom z niepełnosprawnością oraz podejmowanie różnych działań zmierzających do ich zapewnienia.
Zajęcia hipoterapii prowadzone były zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Hipoterapeutycznego, zajęcia odbywały się w okresie roku szkolnego i wakacji od poniedziałku do piątku w godzinach ustalonych z rodzicami i opiekunami. Zajęcia hipoterapii mogliśmy prowadzić niezależnie od pory roku i pogody, kryta ujeżdżalnia była również wspaniałym miejscem wspólnych zabaw, współzawodnictwa oraz integracji dzieci i młodzieży.

Organizacja działań wspierających rodziny

Członkowie rodzin osób niepełnosprawnych skorzystali z doradztwa/terapii indywidualnej prowadzonej przez psychologów.
Często niepełnosprawność członka rodzinny ma wpływ na cala rodzinę. Ponieważ rodzice, mocno angażują się w rehabilitację dziecka i poświęcają mu cały swój czas, całkowicie wykluczają swoje potrzeby, zapominając o sobie. Sytuacja niepełnosprawności zmusza ich do zmiany trybu życia, i pociąga za sobą dodatkowe obciążenia które, są dużym poświęceniem.
Wsparcie psychologa bardzo pomogło osobom, które zakwalifikowały się do projektu poprzez udzielenie wsparcia indywidualnego i grupowego głównie w celu mobilizowania ich sił, które zachowali, aby mogli, sami sobie radzić ze swoimi problemami.
Ponieważ osoby te często przeżyły kryzys psychiczny związany z utratą przez bliską osobę sprawności lub po urodzeniu niepełnosprawnego dziecka nie są wstanie sobie z poradzić i wymagają działania podtrzymującego, obecności innych osób, życzliwego zrozumienia, wysłuchania i pokrzepienia, co dało im wsparcie zapewnione przez psychologa w ramach projektu.

Szkolenia dla organizacji

W ramach projektu zorganizowane zostało szkolenie dla organizacji pozarządowych z zakresu prowadzenia placówki wsparcia dziennego dla dzieci. Uczestniczyli w nim przedstawiciele 5 organizacji.

Spotkanie z Mikołajem

W grudniu odbyło się „SPOTKANIE Z MIKOŁAJEM ” na które zostały zaproszone osoby niepełnosprawne i ich rodziny, dzieci i młodzież pełnosprawna.
Podczas spotkania, uczestnicy połamali się wspólnie opłatkiem, kolędowali przy poczęstunku, a na koniec odwiedził Nas Św. Mikołaj, który obdarował wszystkich podarunkami.
Każde chętne dziecko mogło zrobić sobie pamiątkową fotografię z Mikołajem : )

GALERIA ZDJĘĆ >>>

Zajęcia edukacyjne dla dzieci szkolnych

W zajęciach wzięło udział 800 dzieci szkolnych. Dzieci zapoznały się z zasadami bezpieczeństwa, dowiedziały się co koń lubi, a czego należy unikać w kontakcie z nim. Zapoznały się również z metodą rehabilitacji do jakiej używany jest koń, i jak bardzo jest on potrzebny osobom chorym. Mogły same spróbować jazdy konnej pod opieką instruktora/hipnoterapeuty.