Kucykowe Lato 2012

Dnia 16 września 2012r Fundacja zorganizowała Piknik Rodzinny „Kucykowe Lato”, który przygotowano dzięki środkom przekazanym przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Rzeszowie

Impreza plenerowa miała na celu minimalizację wykluczenia społecznego przez zintegrowanie osób niepełnosprawnych i ich rodzin oraz społeczności regionalnej. Uczestnikami imprezy były osoby niepełnosprawne i ich rodziny, dzieci i młodzież pełnosprawna, seniorzy (integracja międzypokoleniowa) z powiatów strzyżowskiego i ropczycko-sędziszowskiego.

Zabawa stwarza warunki, które sprzyjają aktywności dzieci niepełnosprawnych jakich nie stwarza im codzienne życie. Aktywność taka przejawia się u dzieci bez względu na płeć, wiek czy stopień zaawansowania choroby. Nawet dzieci głęboko upośledzone, aktywnie i chętnie uczestniczą w zabawach, które pozwalają im na poznawanie świata. Sukces w zabawie dla dziecka upośledzonego to jego własny życiowy sukces. Aby u dziecka następował rozwój należy rozbudzać jego chęci do działania, poznawania świata i bycia jego częścią.

W ramach imprezy zaproponowaliśmy dzieciom gry i zabawy edukacyjne, gry umysłowe i pobudzające wyobraźnię. Począwszy od zabaw dotykowych typu kontakt  z pluszakami czy basen z piłkami poprzez zabawy kreatywne, warsztaty plastyczne. Odbyły się także zabawy dla całych rodzin, zachęcaliśmy do aktywnego uczestnictwa rodziców i dzieci dając im poczucie więzi.

Dodatkowymi atrakcjami był przejazdu bryczką lub na koniu, przejażdżka repliką samochodu z 1937roku, swoje kłady udostępnili nam ratownicy, duże zainteresowanie wzbudziło zarówno malowanie twarzy, chusta animacyjna jak i klaun czy zjeżdżalnia.

Na imprezę zaprosiliśmy ciekawych gości między innymi terapeutów z psami w celu zapoznania z dogoterapią oraz Pana Dariusza Gołębiewskiego, który mimo iż od urodzenia choruje na dziecięce porażenie mózgowe dzielnie zmaga się z przeciwnościami losu. Od dziecka zajmuje się tworzeniem ozdób z koralików i podróżuje po Polsce pokazując i sprzedając swoje prace.

Dla uprzyjemnienia zagrał zespół muzyczny Mucha Band oraz odbył się pokaz taneczny zespołu dziecięcego. Odbyła się również aukcja prac wykonanych przez uczestników pikniku oraz loteria fantowa, z których dochód przeznaczony został na utrzymanie konia będącego własnością fundacji, który dzielnie znosi trudy hipoterapii naszych podopiecznych.

FOTO RELACJA >>

Bez kategorii